duminică, 22 decembrie 2019

4. Colțul căsuței-Jocul de rol

Imagini pentru imagini cu copii în centrul joc de rol



Centrul „Colțul Căsuței / Joc de Rol” este spațiul în care dezvoltarea socio-emoțională se regăsește din plin. Dar copiii când se joaca în acest Centru utilizează limbajul, comunică, rezolvă probleme, reactualizează informațiile despre lume și le reorganizează prin interacțiunile cu mediul. De asemenea, dezvoltarea coordonării, a motricității grosiere sau dezvoltarea senzorială sunt numai câteva din beneficiile unei activități (ca cea de gătit) care se desfășoară în Centrul „Coltul Căsuței”.
Centrul „Joc de rol” este pentru orice copil mediul ideal în care poate sa învețe cu plăcere și influențează activitatea din celelalte Centre. Prin joc în acest Centru copiii refac locuri, întâmplări care le sunt familiare; imită comportamentul părinților sau joacă roluri ale unor personaje cunoscute; reproduc lumea așa cum o înțeleg ei, inventează și interpretează situații bazate pe roluri reale sau imaginare. Copiii își creează o lume a lor cu ajutorul căreia încearcă să înțeleagă realitatea, rezolvă probleme pe care le întâlnesc în viata de zi cu zi, repetă, reinterpretează și retrăiesc experiențe.
Acest centru găzduiește jocuri cu un spectru larg de tipul celor „De-a…(familia, farmacia, cabinetul medical, șoferii, școala, magazinul, musafirii, gospodinele…)”, atât cu subiecte din viata cotidiana, cât și extrase din basme și povești.
Imagine similară

„Jocul de rol” îi ajută pe copii sa se transforme din persoane egocentrice în persoane capabile să comunice cu alții. Participând zilnic la activitățile din acest centru, copilul învață să se concentreze, să-și exerseze imaginația, să pună în practică idei noi, să practice comportamente de grup și să-și dezvolte capacitatea de control asupra lumii în care trăiește.
În acest Centru se desfășoară unul dintre cele mai personale, individuale și intime procese de învățare, copiii descoperindu-se prin raportarea la alteritate. Conștientizând calitățile proprii, copiii învață să relaționeze cu ceilalți, punând în practică idei noi de joc. Practicând comportamente de grup, își dezvoltă capacitatea de control asupra lumii în care trăiesc, învață cum să-și comunice gândurile, sentimentele, emoțiile. Când emit păreri proprii se confruntă cu ceilalți, exersează empatia realizând că oamenii sunt diferiți. Astfel, descoperă că există persoane care au cerințe educative speciale, cărora le pot oferi ajutorul lor, sau învață despre diferențele culturale experimentând și alte obiceiuri culinare decât cele deprinse acasă.

Imagine similară


Prin diversitatea activităților ce se desfășoară în acest Centru, copiii învață:
• să-și exprime și să-și gestioneze emoțiile
• să comunice cu înțeles cu ceilalți
• să folosească mediul (obiecte, costumații) pentru exprimarea ideilor și utilizarea cunoștințelor
• să-și adapteze comportamentele la contexte specifice
• să relaționeze eficient cu colegii și cu adulții prezenți în Centru.




Imagine similară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

5. Construcții

Dezvoltarea cognitivă ,fizică, socio-emoțională ca și inițiativă , creativitatea și perseverența se regăsesc deopotrivă la Centrul „Constr...